Et dronefoto taget over et bassin på et renseanlæg.

Om projektet

Med centralisering sikrer vi bedre rensning også i fremtiden – og bygger et banebrydende renseanlæg, der udnytter de nyeste teknologier.

Kort fortalt om projektet

Målet med projektet “Værdivand” er at skabe et system, hvor vi ændrer vores udnyttelse af spildevand i Sønderborg Kommune fra spild til værdi. Vi skal gøre brug af den fulde værdi, som ligger i det vand, der kommer til vores renseanlæg, og på den måde sikre mindre udledning til havet og større værdi for lokalsamfundet.

I projektet om at skabe SONFORs værdivandssystem ligger etableringen af et moderne renseanlæg, som skal håndtere størstedelen af spildevandet fra Sønderborg Kommune. Det centrale renseanlæg skal bygges nord for Sønderborg by og indgå i en sammenkoblet infrastruktur, som gør spildevand til værdivand.

Ellen Trane Nørby

“For klimaets og vores alles skyld skal vi udnytte potentialet på tværs af sektorer, og det handler om mere end bare at bygge enkelte anlæg. Hele vores mindset skal være, at den enes restprodukt, kan være den andens værdifulde ressource, fx kan spildevandet potentielt anvendes i et PtX-anlæg. Så skaber vi værdi af spild – og mindske udledningen til havet.”

Ellen Trane Nørby, bestyrelsesformand i SONFOR

Hvorfor nyt rensesystem?

Hvert år renser SONFOR 7,5 mia. liter spildevand, som kommer fra private hjem og erhverv i Sønderborg Kommune. I vores område er vi udfordrede af, at vi er omgivet af havmiljøer, som er pressede af iltsvind og at vores nuværende spildevandsanlæg er bygget i en anden tid, hvor samfund, klima og teknologi så anderledes ud.

Spildevandet renses i dag på SONFORs fem renseanlæg. Det ældste af anlæggene er fra 1966, og fire ud af de fem anlæg er nu så gamle og udslidte, at opgaven med at rense spildevandet i en fremtidig verden bliver sværere og sværere at løfte på de gamle anlæg. Samtidigt er udgifterne til at holde de utidssvarende anlæg i drift støt stigende. Med de gamle anlæg udnytter vi ikke de nutidige teknologiske muligheder for at gavne vandmiljøet omkring os.

Som spildevandsselskab oplever vi, at det bliver en stadig større udfordring i takt med, at der kommer skrappere og skrappere rensekrav. Derfor er tiden inde til en ny og tidssvarende rensestruktur for hele Sønderborg Kommune.

En centraliseret rensestruktur

Grundige undersøgelser har vist, at den bedste løsning for fremtidens rensestruktur er at bygge et nyt stort renseanlæg nord for Sønderborg og føre langt det meste af kommunens spildevand til det nye anlæg. Anlægget skal ved hjælp af nyeste teknologi sikre en mere effektiv og bæredygtig rensning af spildevandet, så der udledes færre miljøskadende stoffer. Samtidig skal det nye anlæg sikre, at vi i fremtiden kan udvinde værdi af spildevandet i form af f.eks. energi og næringsstoffer. Kun SONFORs nyeste renseanlæg i Hummelvig nedlægges ikke og vil indgå i den nye rensestruktur.

Valget er faldet på en centraliseret struktur, fordi undersøgelser og analyser har vist at centralisering er økonomisk den bedste løsning at bygge og drifte, er billigere at omstille til nye/fremtidige rensekrav, er mere fleksibel og hurtigere at udvide med nye renseteknologier, har et betydeligt lavere CO2 aftryk og giver flest fordele og muligheder i forhold til teknologi, genvinding af ressourcer og sektorkobling, set i forhold til decentrale løsninger.

Den nuværende rensestruktur

Fem renseanlæg i Gråsten, Broager, Sønderborg, Himmark og Hummelvig.

Den fremtidige rensestruktur

Renseanlæg i Gråsten, Broager, Sønderborg og Himmark lukkes. Nyt anlæg nord for Sønderborg bygges, og Hummelvig Renseanlæg bliver.

Økonomi

Opdateringen af vores rensesystem i Sønderborg Kommune kommer til at kræve en stor investering nu og her. For vi vil ikke sende regningen for vores nuværende liv og samfundsbehov videre til de kommende generationer.

Da den nye rensestruktur er en betydelig investering, har SONFOR foretaget omfattende økonomiske beregninger af konsekvenserne. Det er fortsat uafklaret, hvilke skærpede fremtidige lovkrav, der kan komme til rensning af spildevand i Danmark og EU, og en samlet pris for anlægget afhænger heraf.

Det ligger dog klart, at basisprisen for selve anlægget af den nye struktur vil beløbe sig til ca. 900 mio. kr. Hertil kommer 400 mio. kr., der er øremærket til at kunne imødekomme forventede og skærpede fremtidige lovkrav. Dette fastlægges endeligt i projektmodningsfasen, som følger nu frem til april 2025.

Tom Hartvig Nielsen
Tom Hartvig Nielsen

”Vi er klar over, at det er en stor investering. Men vores nuværende rensestruktur er så nedslidt og utidssvarende, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt vi skal have en ny rensestruktur eller ej. I stedet var det et spørgsmål om hvilken struktur, vi skulle have. Vi ved, at et centralt renseanlæg er billigere at bygge, billigere at drifte og billigere at omstille til nye, skærpede rensekrav i fremtiden end en decentral løsning. ”

Tom Hartvig Nielsen, Næstformand i SONFOR

Investeringen vil betyde, at spildevandstaksten i Sønderborg kommer til at stige over de kommende år, men det vides endnu ikke konkret hvor meget. Det afhænger nemlig af de rammer, som SONFOR bliver tildelt af det nationale forsyningssekretariat, der overvåger og regulerer priserne i den danske forsyningssektor.

Organisering

SONFOR har etableret en selvstændig projektorganisation ”Projekt Værdivand”, som er ansvarlig for at gennemføre Sønderborgs nye rensestruktur. Projektet referer til en styregruppe, der består af SONFORS direktion, forretningsudviklingschef og spildevandschef samt et eksternt medlem med kompetence i digitalisering og AI.

Projektledelsen – Projekt Værdivand

Søren A. Henriksen
Teknisk chef
Søren A. Henriksen
Projektchef
Susanne Lehmann Pagh, Kommunikations- og kvalitetschef
Susanne Lehmann Pagh Kommunikations- og kvalitetschef