Havenes tilstand
Havmiljøet i farvandene omkring os er under pres. Plante- og dyreliv dør i vores farvande, og det er et alvorligt problem, som der skal gøres noget ved. Årsagerne til det dårlige havmiljø er mange og kræver derfor også et samspil mellem mange komplekse løsninger. Blandt de vigtige løsninger er, at vi renser det spildevand, vi udleder, langt bedre, og at vi begrænser udledningen af spildevand til de farvande, der er hårdest ramt – og det er præcis den opgave, vi i fællesskab løfter med et nyt værdivandssystem i Sønderborg Kommune.
Kernen i Sønderborg Kommunes løsning til spildevandsrensning er moderne renseanlæg, der ved hjælp af nyeste metoder og teknologier sætter os i stand til at rense bedre og for flere miljøfremmede stoffer, end vi kan i dag. På den måde kan vi leve op til de høje klima- og miljøambitioner, og sikre en mindre belastning af de havmiljøer, som vi udleder til fra renseanlæggene. Og så kan vi endda bruge de stoffer, som en værdifuld ressource i andre processer.
Iltsvind i havet
Iltsvind dræber livet i havet. En væsentlig årsag til iltsvind er udledning af næringsstoffer som kvælstof og fosfor, fordi de fremmer væksten af alger i vandet. Når algerne dør og nedbrydes, bruger bakterierne ilt til nedbrydningen. De opbruger den livsnødvendige ilt, som farvandenes organismer, dyr og planter har brug for.
Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er på næsten 7.500 kvadratkilometer – et areal større end Sjælland. Både i Lillebælt og Flensborg Fjord har iltsvindet nået et meget alvorligt og kritisk niveau. Derfor skal vi handle nu.
For mere information om iltsvind og dets påvirkning, kan du besøge Miljøstyrelsens hjemmeside eller læse den seneste rapport om iltsvind i danske farvande fra september til oktober 2023.
Mere regn i fremtiden
Vejret i Danmark er blevet vådere, vildere og varmere. Den årlige nedbørsmængde er steget med 100 mm over de sidste 150 år, og stigningen er især sket efter 1970. Temperaturen er steget 1,5 grad, og ekstremt vejr som voldsom styrtregn er blevet hyppigere.
Når kloakken ikke er separeret, blandes regnvand og spildevand i kloakken, for sammen at blive ledt til rensning på et renseanlæg. I takt med, at vi får mere og mere regn, presser det både kloakken og renseanlæggene – og kan i sidste ende føre til overløb.
Derfor skal regnvandet ud af både kloak og renseanlæg og i stedet udledes i naturen i søer, vandløb og havet som en del af den naturlige vandcyklus. Det gør vi ved at separere kloakken, således at regnvand og spildevand løber i hver deres ledning under jorden. Spildevandet føres til rensning, imens regnvandet udledes direkte i naturen eller opsamles i eksempelvis regnvands-bassiner. SONFOR har allerede separeret 85% af kloaknettet i jorden under os.