Barn leger på stranden i Sønderborg

Processen

Udvikling af et renseprojekt er en kompliceret proces, der involverer flere myndigheder og interessenter, og som forløber over lang tid.

Hvor er vi nu?

SONFOR har i flere år arbejdet på at finde frem til den nye rensestruktur, der er bedst for både miljø, klimaaftryk og pengepung. Meget har længe peget på, at den bedste løsning er en central rensestruktur, hvor spildevandet ledes til ét centralt renseanlæg frem for til flere små.

I den seneste tid har det været nødvendigt at genbesøge planer og konklusioner for at sikre, at spildevandet i fremtiden kan renses endnu bedre end i dag, at nyeste teknologi kan udnyttes, og at fremtidige lovkrav kan imødekommes. Det grundige analysearbejde har nu nået sin afslutning, da SONFORs bestyrelse enstemmigt har truffet beslutning om, hvordan Sønderborgs nye rensestruktur skal se ud. Løsningen bliver at bygge et nyt renseanlæg i Sønderborg og føre langt det meste af kommunens spildevand til det nye anlæg.

Barn leger på en strand
Barn leger på Den Sorte Strand i Sønderborg

Tidslinje for projektet

2016

Opstart af projektet

SONFOR bestyrelse vedtager at fremtidig spildevandsstruktur skal baseres på en centralisering af anlæggene, og udarbejdelsen af en strukturplan opstartes.

2017

Valget falder på Kær som placering

SONFOR bestyrelse godkender centraliseret renseanlæg på Kær, som den optimale løsning for struktur af fremtidige renseanlæg i Sønderborg Kommune.

2018

Opbakning fra byrådet

Byrådet godkender igangsætning af VVM-proces, lokalplan, kommuneplan, osv. for renseprojektet om centralisering.

2019

Analysefase

Undersøgelser og udarbejdelse af myndighedsmaterialer foregår.

2021

Høringer og borgermøder

Samlet myndighedsprojekt afleveres i udkast til de respektive myndigheder. Høringer om udkast til miljøkonsekvensrapport og borgermøder bringer renseprojektet på dagsordenen lokalt.

2022

Myndighedsarbejdet fortsættes

Arbejdet fortsættes med at indhente nødvendige tilladelser fra Kystdirektoratet samt kommunen og Miljøstyrelsen på baggrund af høringssvar til det fremsendte materiale.

2023

Genbesøg af strukturplanen

Fremsendelse af udkast til tillæg til miljøkonsekvensrapport til Kystdirektorat samt kommunen og Miljøstyrelsen. Kystdirektoratet efterspørger yderligere undersøgelser af projektets påvirkninger på den marine del, herunder Natura 2000-området ved Rinkenæs Bugt.

Miljøstyrelsen suspenderer deres vejledninger om udledning af miljøfarlige forurenede stoffer til vandmiljøet, og sætter alle landets projekter med udledningstilladelser i en uvis situation.

SONFOR vælger at genbesøge strukturplanen fra 2016 og andre mulige scenarier. 

2024-2025

Analysefasen afsluttes og nyt projekt opstartes

Analyse, beregninger og undersøgelser foretages for at revurdere strukturplanen med nutidige øjne, og finde den mest optimale løsning.  

SONFORs bestyrelse træffer den endelige beslutning om scenarie for fremtidens rensestruktur i Sønderborg Kommune i maj 2024, og projektet går ind i fasen Projektmodning. I projektmodningsfasen skal der bl.a. indgås aftaler med lodsejere, samarbejdes med kommunens embedsværk, søges myndighedstilladelser, laves udbud af projektet og meget mere.

2025-2026

Design og projektering

2026-2028

Etablering og byggeri

2029

Anlægget sættes i drift